„Умно дете си ти, Тино”

Нели Беширова е адвокат и работи в сферата на енергетиката, но вече може да се определи и като писател. Нейната детска книжка “Умно дете си ти, Тино” вече е издадена на български и арабски.

Може би ще попитате защо и на арабски? Отговорът идва от работната среда на Нели.

„В Дубай моят сътрудник Гасан Насър седеше на една маса с две момчета. Аз се присъединих към тях в края на работния си ден. Гасан спонтанно разказа на събеседниците си за книгата ми. Това, което аз не знаех бе, че двамата са журналисти от Ал Джазира. Много впечатлени, те настояха да я преведа и на арабски.

unnamed (1)

Имахме идея те да я филмират, но този проект замря след кончината на Гасан…” споделя Нели Беширова.

Беширова започва да пише като на шега, а ето че вече има две издадени книги и е член на Международния ПЕН клуб.

Идеята ѝ е да запълни дългите служебни полети със записки на случки и мисли, които да предаде на дъщеря си като житейски уроци. По онова време Нели пътува доста, и съзнава, че изпуска ценни моменти от израстването на детето си. Веднъж по време на полет неин колега надниква над рамото ѝ и спонтанно предлага „Защо не ги издадеш тези неща?”. Тя отхвърля предложението със замах – все пак тя не е писателка, а за деца се пише най-трудно и отговорно. Идеята отлежава близо година, но колегата упорства.

„Един ден ми каза: Виж какво, имам една идея. Тръгвай си от офиса в пет часа вместо в шест и този един час отделяй, за да напишеш книгата”. Аз като седнах и за три дена я приключих. Дори нямаше нужда да го мисля – всичко ми беше в главата. Всичко се изля все едно пишех писмо”, припомня си Нели.

P_20180712_131244_1_p_1

След това „Умно дете си ти, Тино” сякаш заживява собствен живот. Издадена със съдействието на УНИЦЕФ, книжката се подарява на деца от социални домове или на многодетни семейства, които живеят в оскъдица.

„Книгата ми се раздава на деца от бедни семейства, които нямат нищо – нито четка за зъби, нито дори обувки за зимата. Изпратиха ми снимка, от която настръхнах. Видях порутена стаичка, в която има само едно дрипаво легло, икона и моята книга до нея, покрита с отпечатъци от мръсни детски ръчички. Толкова мило ми стана.  Когато я написах си помислих, че ако помогна с един урок на едно дете, съм си свършила работата. Повече не искам”, казва Нели Беширова.

Другата ѝ издадена книга е романът „Любов и его”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s