Бебе в кутия?!

Какво знаем за Финландия?

Може би единствено, че е далечна северна страна и някъде из дебрите ѝ вдън горите тилилейски се спотайва къщата на дядо Коледа и работилницата на неуморните джуджета.

Е, за последното не сме абсолютно сигурни, но безспорен е фактът, че всички бебета и техните родители получават подарък от държавата – пълен комплект за грижа за новородено.

И това не е преувеличено, защото финландските бебоци се сдобиват от първия си ден с памперси, комплект за къпане и халатче, бодита и дрешки за разходка навън, бебешка козметика, играчки, одеяла и за да е пълна картинката – кутия от картон и малко дюшече.

babysleepsbox

Макар да звучи елементарно, точно това картонено „креватче” е от полза на родители, които не са подготвени за деня след изписването.

А дори за подготвените тази помощ от държавата е добре дошла, тъй като през първите един-два месеца новороденото има нужда само от меки дрешки, храна, пеленки и удобно легълце.

Бебешоците спят през по-голямата част на денонощието и нямат проблем да се събуждат в кутия, стига там да им е удобно и да растат като гъбки.

И без това, до 1-2 месеца въпросното креватче става малко за поотрасналия младенец, така че мама и тате да му мислят за истинско легло.

Но както се казва, помощ навреме е двойна помощ.

finnishbabybox

И няма по-ценно от това да се подаде ръка на всяко малко човече, което наскоро е поело първата си глътка въздух, и най-вече на родителите, особено ако им се случва за първи път.

Ако си мислите, че това е някакво нововъведение и хрумка на съвременните финландски политици, грешите.

Тази традиция започва през 30-те години на миналия век и не е прекъсвала дори в най-трудните за Европа години. Оказва се, че не само родителите на сегашните бебета са спали в картонени легълца, но и техните баби и дядовци, както и прабабите и прадядовците им.

finnishparentswithpackage

Няма какво друго да добавим, освен че адмирираме грижите, които властите на тази северна страна полагат за бъдещите си граждани. Ще допълним само, че от началото на тази година Шотландия е последвала добрия пример на Финландия и започва да дарява всяка родилка с кутия с бебешки принадлежности.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s